Koffie en ankers

Koffie en ankers

Veel Nederlanders hebben ankers rondom koffie. Ik ook! Vandaag, 1 oktober is internationale dag van de koffie en de nationale dag voor jezelf…. Dat bruggetje kan ik natuurlijk niet voorbij laten gaan.

Voor mij zijn koffie en tijd voor jezelf namelijk enorm aan elkaar gelinkt. Ogenschijnlijk hebben deze beiden niets met elkaar te maken. Maar in mijn brein ligt daar een verbinding. 

Vroeger begon de dag voor mijn ouders al met een “bakkie”. Mijn vader dook de tuin in om even wakker te worden met een kopje koffie en mijn moeder startte de dag ook steevast met een kopje koffie met de tekst “ehhh lekker bakkie”. Dat was “hun” moment. En stoorden we hen niet. Even rustig de dag starten voordat ze (zie ik nu) in de figuurlijke sneltrein stapten met een jong gezin. Het was rustmomentje voor ons allemaal.

Daarnaast associeer ik koffie met gezelligheid, familie en huiselijkheid

Bij oma vanaf vrij jong koffie met veel melk of wanneer er een etentje was s avonds die overheerlijke slagroom die alleen oma kon maken.

Toen ik op mezelf ging wonen toen ik 18 was kreeg ik het oude koffiezetapparaat van mijn ouders mee. En ik kan me nog de geur en het geluid zo goed herinneren. Ik voelde ergens heimwee, maar me ook thuis en heel volwassen. Dat ik alleen koffie dronk voordat ik naar school moest.

 

Kortom voor mij (zoals denk ik velen met mij in Nederland) veel ankers rondom koffie. Iets waar reclame makers soms handig op in spelen…😁

 

Ankers kunnen heel mooi en helpend zijn. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde muziek die je meteen in een goede mood brengen. En soms helpen ankers je niet. Het anker rondom koffie en gezelligheid zit me niet in de weg. Maar de link tussen koffie en me-time en rust wel. Ik merk dat ik soms teveel koffie link aan even dat moment voor mezelf. Daardoor drink ik meer koffie dan ik eigenlijk zou willen en goed voor me is. En van teveel koffie ervaar ik natuurlijk het tegenovergestelde van rust…😂 Onlangs werd ik me hier bewust van. Dus kon ik er iets mee. Hoe pak ik dat aan? Mooi als ik het anker iets kan buigen naar bijvoorbeeld ook met gemberthee… qua smaak en handelingen soortgelijk. Maar beter voor mijn gezondheid. En voor tijd voor mezelf nemen heb ik in principe niets nodig…. 😇

zo ontstaat er ruimte en keuze. Een helpend anker wellicht. En wie weet is gemberthee straks gelinkt in mijn brein aan het doorbreken van patronen… en kan ik het heel bewust inzetten….😂

Ben jij je bewust van je ankers? 

Bewust zijn van ankers en ze voor je laten werken is een hele fijne manier om patronen in te zetten of juist te doorbreken⚓️

 

 

 

 

 

Terug naar blog